Ввізні мита ЄС – вільна торгівля

Ставка ввізного мита ЄС для української продукції – 0% (за умови наявності сертифікату EUR.1)

Тарифні квоти – відсутні

Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, ставки увізних мит ЄС для більшості позицій Групи 08 були знижені до 0%.

Зокрема, для мороженої чорниці – з 12% до 0%, кавунів – з 8,8% до 0%, волоського горіха очищеного – з 5,1% до 0%.

Для окремих товарів (наприклад, яблук, слив, персиків) в ЄС діє вхідна ціна (див. trade.ec.europa.eu/tradehelp).

Тенденції українського експорту Групи 08 до ЄС

ТОП-5 товарів, 2016 рік

*Частка українських поставок від загальних до ЄС Джерело: EU Export HelpDesk, 2016

Ринок ЄС є основним напрямком українського експорту Групи 08 і споживає 60% українського експорту цієї продукції.

Найбільший попит в ЄС традиційно мають ягоди морожені (0811) та українські волоські горіхи (підгрупа 0802).

Також відбувається динамічне зростання поставок до ЄС кавунів (0807), свіжих ягід – чорниця, лохина, ожина, малина (0810), плодів сушених (0813), яблук та груш(0808).

Найбільші споживачі продукції українського садівництва в ЄС:

  • Польща,
  • Франція,
  • Італія,
  • Нідерланди,
  • Німеччина.

Ягоди, горіхи та фрукти – вигідний напрямок для малого і середнього агробізнесу, що має значний потенціал для подальшого нарощування експорту до ЄС. 

Горіхи

Україна є одним з найбільших експортерів волоських горіхів у світі і входить до ТОП-5 їх виробників. Основна позиція експорту до ЄС – волоський горіх очищений.

Частка українських поставок у загальному імпорті цього продукту до ЄС – близько 13%, що свідчить про значний експортний потенціал для України. Конкурентами України на “горіхових” ринках ЄС є США, Чилі, Молдова, Китай, Індія.

Ягоди

Україна входить до десятки найбільших експортерів ягід до ЄС (переважно у замороженому вигляді). Основна позиція експорту до ЄС – морожені чорниця, лохина, журавлина. Поставки морожених ягід до ЄС подвоїлися за два роки і сягають майже 40 тис.т., а свіжих ягід – 3 тис.т.

Фрукти

Відбувається значне зростання поставок свіжих яблук до ЄС, які у 2016 році досягли 1,12 тис.т.

Динаміка експорту з України до ЄС

Правила походження в рамках ПВЗВТ з ЄС

Для отримання преференційного доступу на ринок ЄС у рамках ПВЗВТ необхідно підтвердити походження товару з України та отримати сертифікат EUR.1 (видається митницями безоплатно на кожну партію товару).

Правила походження для Групи 08 – це виробництво, у якому:

  • усі матеріали вироблені цілком в Україні
  • ціна всіх матеріалів Групи 17 (Цукор і кондитерські вироби з цукру) не перевищує 30% ціни товару від виробника

На веб-сайті Державної фіскальної служби можна ознайомитися з наступною інформацією:

Для оперативного вирішення проблемних питань з оформлення та заповнення сертифікатів з перевезення товарів з України за формою “EUR.1”  звертатися за телефонами ДФС:

(044) 247-28-05,

(044) 247-27-70

або на поштову скриньку:

origin.unit@sfs.gov.ua

Вимоги до продуктів при експортів до ЄС

При ввезенні плодів та горіхів до ЄС необхідно дотримуватися правил, що гарантують їх безпечність (trade.ec.europa.eu/tradehelp):

Контроль забруднюючих речовин у харчових продуктах

Максимально допустимий вміст забруднювачів (нітратів, важких металів) у овочах на ринках країн ЄС (Регламент (ЄС) № 1881/2006 – англ.)

Контроль залишків пестицидів у рослинних продуктах, призначених для людського споживання

Перелік продукції (у т.ч. Група 08), яка контролюється щодо максимально допустимого залишкового рівня пестицидів (Додатки до Регламенту (ЄС) №396/2005  –  англ.)

Активні речовини можна використовувати у продуктах захисту рослин тільки за умови, що їх включено до бази даних пестицидів ЄС (Регламент (ЄС) 1107/2009) – англ.)

Простежуваність

Вимога належним чином маркувати або надавати відповідні документи про продукцію. Імпортер харчової продукції в ЄС має забезпечити наявність вичерпної інформації щодо всього ланцюга виробництва та переміщення продукту (Регламент (ЄС) № 178/2002 – англ.)

Маркування харчових продуктів

Загальні та спеціальні правила маркування харчових продуктів (Регламент (ЄС) №1169/2011  – англ.)

Контроль здоров’я рослин та фітосанітарні заходи

Імпорт рослинної продукції до ЄС підлягає таким заходам контролю (Директива № 2000/29/ЄС –  англ. з урахуванням Регламенту (ЄС) №2016/2031 – англ.):

  • наявність фітосанітарного сертифікату;
  • проходження митних перевірок у пункті в’їзду на територію ЄС;
  • попереднє повідомлення у митні органи ЄС про прибуття вантажу рослин;
  • включення імпортера з ЄС до офіційного реєстру держави-члена ЄС.

Контроль безпечності харчових продуктів нетваринного походження

  • Загальні правила щодо гігієни (Регламент (ЄС) №852/2004 – англ.)
  • Вимоги щодо забруднювачів у харчових продуктах та щодо матеріалів, які контактують з харчовими продуктами (Регламент (ЄС) №1935/2004 – англ.)
  • Загальні умови приготування харчових продуктів (у т.ч. Директива № 89/108/ЄС щодо швидкої заморозки – англ.)

Додаткові вимоги замовників з ЄС

Замовники з ЄС можуть вимагати від виробника наявності сертифікату відповідності певному міжнародному стандарту:

  • ISO 22000,
  • FSSC 22000,
  • GlobalGAP,
  • GAPs,
  • BRC,
  • IFS.

Ці сертифікати не є обов’язковими для ввезення на територію ЄС, проте вони часто є необхідною умовою для реалізації продукції в ЄС.

Так, переважна більшість європейських торгових мереж працює зі стандартом GlobalGAP (www.globalgap.org).

Основні етапи здійснення експорту плодів та горіхів

  • Провести підготовчу роботу забезпечити відповідність вимогам ЄС щодо безпечності харчового продукту, провести сертифікацію на відповідність міжнародним стандартам (за необхідності), вивчити ринок збуту, знайти партнерів в ЄС тощо.
  • Провести акредитацію (облік) на митниці та отримати картку акредитації’ компанії або приватного підприємця (безоплатно).
  • Укласти зовнішньоекономічний контракт та договір на надання транспортно-експедиційних послуг.
  • Отримати фітосанітарний сертифікат – видається державним фітосанітарним інспектором Головного управління Держпродспоживслужби в області на підставі проведених фітосанітарних процедур, на кожну партію вантажу об’єктів регулювання, які включені до Переліку об’єктів регулювання відповідно до Постанови КМУ від 12.05.2007 року №705 (строк дії – 14 днів на території України).
  • Отримати сертифікат з перевезення товару EUR.1— видається безоплатно на кожну партію товару митницями ДФС України під час або після здійснення експорту товару (для уповноважених експортерів – не потрібен).
  • Провести митне оформлення вантажу в режимі експорту, надавши необхідні документи (митну декларацію, контракт, інвойс, калькуляцію виробництва, транспортну накладну, сертифікат EUR.1, фітосанітарний сертифікат, ін.).
  • Пройти митні перевірки та фітосанітарний контроль у пункті в’їзду на територію ЄС. Рослинна продукція повинна бути заявлена щонайменше за 24 год до прибуття вантажу до місця перетину кордону (попередні повідомлення надсилаються у пункт пропуску або через електронну систему TRACES).

Корисні посилання

При Мінекономрозвитку на постійній основі діє телефонна лінія щодо надання роз’яснень з питань функціонування зони вільної торгівлі між Україна та ЄС:

тел. +38 (044) 596-67-05

Графік роботи: Пн-Пт з 14:00 до 17:00

Розділ «Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС»  – посилання на веб-сайт Мінекономрозвитку

Відповіді на актуальні питання щодо експорту до ЄС – посилання на веб-сайт Мінекономрозвитку

Ресурс ЄС із підтримки експортерів: trade.ec.europa.eu/tradehelp

Експорт свіжих фруктів та овочів до Європи (англ.): www.cbi.eu/market-information/fresh-fruit-vegetables

Центр підтримки аграрного експорту до країн ЄС при Мінагрополітики:www.agritrade-ukraine.com

Практичний довідник аграрного експортера до ЄС: Випуск 1 (прочитати)

Офіс з просування експорту при МЕРТ: www.epo.org.ua

Міжнародні виставково-ярмаркові заходи та ділові форуми – rei.mfa.gov.ua/ua/foreign-business/foreign-events

Митне оформлення: Спрощення процедур торгівлі (ДФС)

Стандарти ЄС: www.standardsmap.org/identify

 

No Comment

Comments are closed.

X