Ввізні мита ЄС

Відповідно до умов ПВЗВТ між Україною та ЄС, ставка ввізного мита для більшої частини позиції Групи 11 була зменшена до 0%.

Частина товарних позицій Групи 11 підпадають під дію безмитних тарифних квот – це, зокрема, пшеничне, кукурудзяне, ячмінне борошно та гранули, крупи та оброблене зерно, солод та пшенична клейковина, крохмаль. Перелік тарифних квот ЄС, а також ставок увізного мита ЄС поза межами квот дивіться за посиланням на сайті Мінекономрозвитку.

Адміністрування тарифних квот для експорту в держави-члени ЄС здійснюється за двома принципами: «перший прийшов – перший обслуговується» (крупи та оброблене зерно, солод та пшенична клейковина, крохмаль) та через систему імпортних ліцензій (пшениця, кукурудза, ячмінь).

Інформація про поточні залишки тарифних квот ЄС – доступна на веб-сайтіЄвропейської Комісії.

Безмитні тарифні квоти не означають заборони на експорт, але при перевищенні обсягу квот застосовуються ставки увізних мит ЄС (дивіться посилання на веб-сайті Мінекономрозвитку).

Крім того, з 1 жовтня 2017 року були введені додаткові безмитні квоти для окремих позицій Групи 11 терміном на 3 роки в рамках тимчасових додаткових торговельних преференцій ЄС для України.

Тенденції українського експорту круп та борошна до ЄС

Україна значно наростила поставки продуктів переробки зернових на ринок ЄС протягом останніх п’яти років.

Зокрема, фізичні обсяги експорту Групи 11 до ЄС зросли більше ніж у три рази – з 9,4 тис.т у 2012 р. до 31,4 тис.т у 2016 р.

Значним попитом в ЄС користуються оброблене зерно і зернових культур, солод, крохмалі, крупи, борошно.

У 2016 р. найбільш значне зростання продемонстрував експорт:

  • необсмаженого солоду,
  • пшеничного борошна,
  • крохмалю,
  • обробленого зерна з вівса.

Основні споживачі української борошномельної та круп’яної продукції:

  • Німеччина,
  • Польща,
  • Бельгія,
  • Нідерланди,
  • Чехія.

Основні позиції поставок з України до ЄС

2016 рік

ТОП-5 товарів, що поставляються з України до ЄС

2016 рік

 

Більшість безмитних квот, що охоплюють товарні позиції Групи 11, використовуються українськими експортерами на 100% і є дуже затребуваними.

Для деяких з них фактичний експорт товарів значно перевищує розмір безмитної квоти.

Зокрема, у 2016 р. розмір квоти на крупи та оброблене зерно (ячмінна крупа, пластівці та інше) з інших зернових становив 6,3 тис.т, тоді як фактичний обсяг експорту цих товарів досяг 17,2 тис.т. У той же час, квота на крохмаль була використана всього на 18% у 2016 р.

Правила походження в рамках ПВЗВТ з ЄС

Для отримання преференційного доступу на ринок ЄС у рамках ПВЗВТ необхідно підтвердити походження товару з України та отримати сертифікат EUR.1 (видається митницями безоплатно на кожну партію товару.
На веб-сайті Державної фіскальної служби можна ознайомитися з наступною інформацією:

Загальне правило: це має бути виробництво, у якому використані: злаки, їстівні овочі, або фрукти, корені та бульби заголовку 0714, вироблені цілком в Україні.

Винятки: 

Вимоги до продукту при експорті до ЄС

При ввезенні круп та борошна у країни ЄС необхідно дотримуватися правил, що гарантують їх безпечність (trade.ec.europa.eu/tradehelp):

Контроль забруднюючих речовин у харчових продуктах

Регламент (ЄС) № 315/93  (англ.) встановлює процедури ЄС щодо забруднюючих речовин у харчових продуктах на території ЄС. Максимально допустимий вміст забруднювачів (нітратів, важких металів) у овочах на ринках країн ЄС (Регламент (ЄС) №1881/2006 – англ.).

Контроль залишків пестицидів у продуктах рослинного походження, призначених для споживання людиною

Перелік продукції (у т.ч. круп та борошна) та максимальні межі залишків пестицидів визначені у Регламенті (ЄС) №396/2005  (англ.) та Додатках до нього (Додаток 2 – англ.). База даних пестицидів ЄС: www.bit.ly/Pecticides (англ.).

Простежуваність

Імпортер харчової продукції в ЄС має забезпечити наявність вичерпної інформації та відповідних документів щодо всього ланцюга виробництва та переміщення продукту (Регламент (ЄС) № 178/2002 – англ.).

Маркування харчових продуктів

Маркування харчових продуктів Загальні та спеціальні правила маркування харчових продуктів (Регламент (ЄС) №1169/2011  – англ.).

Контроль безпечності харчових продуктів нетваринного походження

  • Загальні гігієнічні вимоги щодо харчових продуктів (Регламент (ЄС) №852/2004 – англ.)
  • Загальні умови щодо забруднювачів у харчових продуктах (мікотоксинів, важких металів, пестицидів, радіоактивного забруднення), а також вимоги до матеріалів, що контактують з харчовими продуктами (Регламент (ЄС) №1935/2004 – англ.)

Контроль безпечності кормів нетваринного походження

Загальні вимоги до гігієни кормів викладено в Регламенті (ЄС) №183/2005 (англ.).

Спеціальні вимоги до реалізації та марку-вання кормових матеріалів, кормів (Регламент (ЄС) №767/2009  англ.).

Загальні правила організації контролю кормів (Регламент (ЄС) №882/2004 – англ.).

Додаткові вимоги замовників з ЄС

Замовники з ЄС можуть вимагати від виробника наявності сертифікату відповідності певному міжнародному стандарту з безпечності харчових продуктів, зокрема (визначається у контракті):

  • ISO 22000,
  • FSSC 22000,
  • GlobalGAP,
  • GAPs,
  • BRC,
  • IFS.

Ці сертифікати не є обов’язковими для ввезення на територію ЄС, проте вони часто є необхідною умовою для реалізації продукції в ЄС.

Так, переважна більшість європейських торгових мереж працює зі стандартом GlobalGAP (www.globalgap.org).

Основні етапи здійснення експорту круп та борошна

  • Провести підготовчу роботу: забезпечити відповідність вимогам ЄС щодо безпечності харчового продукту, провести сертифікацію на відповідність міжнародним стандартам (за необхідності), вивчити ринок збуту, знайти партнерів в ЄС тощо.
  • Провести акредитацію (облік) на митниці та отримати картку акредитації’ компанії або приватного підприємця (безоплатно).
  • Укласти зовнішньоекономічний контракт та договір на надання транспортно-експедиційних послуг.
  • Отримати фітосанітарний сертифікат – видається державним фітосанітарним інспектором Головного управління Держпродспоживслужби в області на підставі проведених фітосанітарних процедур, на кожну партію вантажу об’єктів регулювання, які включені до Переліку об’єктів регулювання відповідно до Постанови КМУ від 12.05.2007 року №705 (строк дії – 14 днів на території України).
  • Отримати сертифікат з перевезення товару EUR.1— видається безоплатно на кожну партію товару митницями ДФС України під час або після здійснення експорту товару (для уповноважених експортерів – не потрібен).
  • Провести митне оформлення вантажу в режимі експорту, надавши необхідні документи (митну декларацію, контракт, інвойс, калькуляцію виробництва, транспортну накладну, сертифікат EUR.1, фітосанітарний сертифікат, ін.).
  • Пройти митні перевірки та фітосанітарний контроль у пункті в’їзду на територію ЄС. Рослинна продукція повинна бути заявлена щонайменше за 24 години до прибуття вантажу до місця перетину кордону (попередні повідомлення надсилаються у пункт пропуску або через електронну систему TRACES).

Корисні посилання

Розділ «Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС»  – посилання на веб-сайт Мінекономрозвитку

Відповіді на актуальні питання щодо експорту до ЄС – посилання на веб-сайт Мінекономрозвитку

При Мінекономрозвитку на постійній основі діє телефонна лінія щодо надання роз’яснень з питань функціонування зони вільної торгівлі між Україна та ЄС:

тел. +38 (044) 596-67-05

Графік роботи: Пн-Пт з 14:00 до 17:00

Ресурс ЄС із підтримки експортерів: trade.ec.europa.eu/tradehelp (як користуватися – у матеріалі “Як стати експортером“)

Експорт свіжих фруктів та овочів до Європи (англ.): www.cbi.eu/market-information/fresh-fruit-vegetables

Центр підтримки аграрного експорту до країн ЄС при Мінагрополітики: www.agritrade-ukraine.com

Практичний довідник аграрного експортера до ЄС (прочитати)

Практичний довідник органічного експортера до ЄС (прочитати)

Офіс з просування експорту при МЕРТ: www.epo.org.ua

Міжнародні виставково-ярмаркові заходи та ділові форуми – rei.mfa.gov.ua/ua/foreign-business/foreign-events

Митне оформлення: Спрощення процедур торгівлі (ДФС)

Стандарти ЄС: www.standardsmap.org/identify

No Comment

Comments are closed.

X